ANcom Blog

internet i web platforme

Kako da se zaštitite od krađe naloga na Facebook-u

Neovlašćeni pokušaj pribavljanja vaših poverljivih podataka, kao što su korisničko ime i lozika naziva se „phishing“ (engl.“ pecanje“) . Kako „pecaroši“  dolaze do vaših poverljivih podataka?  Za početak, otvore na iznajmljenom udaljenom serveru stranicu koja veoma liči na Facebook login stranu, ili je identična, a sve to pod domenom koji „potseća“ na ime „Facebook“, kao što je www.faceb00k.com, ili home.facebook.com. Zatim sledi „obaveštavanje“ korisnika o novom linku – dobijate obaveštenje na svoju e-mail adresu, ili putem facebook fan stranice ili grupe, sa tekstom sadržine kao što je „Najnoviji poboljšani Facebook – uloguj se odmah“, ili „ažurirajte svoj profil, ulogujte se odmah“, a sve sa ciljem da vas odvede na svoju lažnu stranicu, gde ćete se zatim ulogovati, a vaše korisničko ime i lozinka biće prosleđeni u bazu podataka napadača, koji zatim dobija potpuno vlasništvo nad vašim nalogom i potpunu moć manipulacije vašim profilom. 

Šta možete da uradite da biste se zaštitili od ove vrste zlonamernih napada? Nikada nemojte pristupati stranicama sa nepoznatim linkovima – proverite URL adresu u adress bar-u svog pregledača - ako je adresa drugačija od www.facebook.com ili www.facebook.com/login.php – nemojte se logovati, jer se radi o lažnoj stranici. Facebook vam nikada neće slati na mail zahteve poput „ulogujte se na našoj novoj stranici“ ili “ ulogujte se ovde ili će isteći vaš profil“. Ovakve poruke dobijaćete samo od zlonamernih napadača, koji na ovaj način pokušavaju da dođu u posed vašeg naloga, a ovo je, naravno delatnost koja se svrstava u elektronski kriminal, i ne želite da postanete njegova žrtva. Najsigurnija opcija je da sačuvate Facebook login stranicu u favoritima pregledača, i uvek pristupate preko favorita, a ne preko npr. Google-a. Na taj način ćete uvek znati da ste na „pravom“ mestu.

Ako vam se kojim slučajem ipak desi da neko preuzme kontrolu nad vašim Facebook profilom, prijavite krađu na   Help stranici Facebook-a. Ako imate sreće, napadač nije još uvek promenio e-mail adresu vezanu za vaš nalog, i u tom slučaju možete povratiti svoj profil relativno lako. Ukoliko se ipak desi da je vaša e-mail adresa već promenjena, moraćete da prođete određenu proceduru identifikacije pre nego što vam bude bilo omogućeno da kreirate novu lozinku i nalog bude vraćen.

Možete se pridružiti Facebook stranici kako se zaštititi od krađe naloga na FB i redovno pratiti dešavanja.

Slični tekstovi:

Jedan komentar na Kako da se zaštitite od krađe naloga na Facebook-u

  1. [...] vlasništvo na vašim nalogom. Još ponešto o temi fišinga možete naći i u ovom članku Kako da se zaštitite od krađe Facebook naloga. This entry was posted in Sigurnost and tagged fising, haker, krađa e-mail naloga, phishing, [...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>