ANcom Blog

internet i web platforme

Korisni alati za web dizajnere

Evo kratke liste korisnih alata za web dizajnere.
Za ove alate iskusni web dizajneri sigurno znaju, ali spisak će sigurno biti koristan onima koji tek ulaze u tajne „zanata“.

  1. Adobe Kuler – sjajna alatka za odabir boja za web sajt. Omogućava da kombinujete boje i kreirate svoje teme, kao i da pregledate teme koje su drugi kreirali. Ukoliko se registrujete možete i da sačuvate svoje teme na Adobe sajtu. Pri biranju boja automatski daje vrednosti u RGB i CMYK paleti, kao i heksadecimalne vrednosti boje, što može biti veoma korisno.
  2. Validator koda – odlična alatka za proveru validnosti koda. Pomaže da otklonite previde pri pisanju koda, i odličan je za finalnu proveru pre „puštanja“ sajta na internet. Kako? Osim osnovne funkcije provere preko URL adrese, validator omogućava i proveru direktnim unosom koda, kao i direktnim podizanjem na server, što može biti zgodno, ako niste sigurni da li je nešto pravilno ili nije. Ukoliko mislite da vam nije potrebno da vam kod bude validan, pročitajte ovaj tekst o validaciji koda.
  3. CSS validator – još jedan validator iz W3C porodice, ovog puta za CSS fajlove.
  4. Google Analytics – neizbežni Google-ov alat za analizu statistika posećenosti sajta, sa mnogo korisnih informacija o vašem sajtu. Detaljnije o tome možete pročitati u ovom blogu na adresi kako da pratite statistike za svoj web sajt.
  5. Google Webmaster Tools – još jedna Google-ova alatka, pomoću koje možete pratiti gustinu ključnih reči na sajtu, veze (linkove) do sajta i unutar njega, koliko je stranica indeksirano od strane Google-a, i sl. Takođe omogućava da pošaljete mapu sajta Google-u, kako biste osigurali da će pravilno indeksirati sve vaše stranice.
  6. Generator mape sajta – sjajan besplatni generator XML sajt mape (doduše postoji ograničenje u broju stranica i dubini linkova, ali sasvim dovoljan za prosečne web sajtove). Što je još važnije, generiše mapu koja je u validnom formatu za Google, tako da nećete imati problema sa greškama u mapi.
  7. IE renderer – alatka koja omogućava da pregledate kako izgleda vaš sajt u svim verzijama Internet Explorer-a. Web dizajneri znaju kako ovaj pregledač može postati noćna mora za kodiranje sajta, ukoliko želite da zadovoljite cross-browser optimizaciju, odn. da postignete jedinstven izgled u svim vrstama i verzijama internet pregledača.
  8. Koji font? – ukoliko treba da prilagodite tekst određenom fontu iz recimo, loga firme za koju pravite web sajt, pokušajte na ovom sajtu – omogućava da na osnovu slike koju pošaljete „pogodite“ koji je font u pitanju. Nekada vrlo korisno!
  9. Dynamic Drive – ovaj sajt je koristan pre svega za početnike u web dizajnu – to je nevelika biblioteka različitih dinamičnih efekata koje želite da postignete na sajtu, a ne znate kako da ih izvedete. Efekti su podeljeni po kategorijama – galerije slika, meniji, efekti sa slikama, efekti sa slovima, itd. Za svaki efekat je razumljivo objašnjeno kako se implementira, i potpuno je besplatno za upotrebu. Obuhvaćene su različite tehnike postizanja dinamičnih efekata – od malih CSS trikova, preko java skripta do ajaksa. Moj iskreni savet je, kada koristite gotove efekte, da se uvek trudite da razumete kako stvari funkcionišu, jer ćete na taj način jednog dana moći i sami pravite efektne menije, i čak pišete skripte.
  10. Css manija – jedna od poznatijih CSS galerija. Iako ovakvih galerija ima mnogo, po mom mišljenju CSS Mania je jedna od boljih, jer svakodnevno osvežavaju galeriju, i prikazuju zaista puno kvalitetnih web dizajn radova. Odlično mesto za inspiraciju.

Slični tekstovi:

Jedan komentar na Korisni alati za web dizajnere

  1. Damir kaže:

    Cao . Prije svega zelim da vam se oduzim barem zahvalom na najboljem clanku koji sam u zadnje procitao . U ovom stilu produzite i dalje da nas usrecujete svojim tekstovima . Mislim da vam je druga polovina teksta najbolja i sigurno objasnjava citavu temu. Predlozio bih vam da nam pripremite jos vodica slicnog karaktera i da nam date jos sjajnog materijala propracenog slikama . Pozdrav za za sve dobre ljude iz Zagreba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>