ANcom Blog

internet i web platforme

Uobičajena SEO pitanja

Šta je SEO?

SEO je skraćenica od „Search Engine Optimization“, što znači „optimizacija za pretraživače“. Optimizacija web sajta je prilagođavanje sadržaja na sajtu tako da bude čitak i atraktivan za pretraživače, kako bi se postigao maksimum pri indeksiranju stranica putem spajdera.

Šta je Search Engine (pretraživač) ?

Search Engine odn. pretraživač je ustvari onlajn baza podataka web sajtova, koja omogućava korisnicima interneta da pretražuju sajtove na internetu pomoću ključnih reči. Primeri pretraživača su: Google, Yahoo, Bing itd.

Šta su ključne reči?

Ključne reči (eng. „keywords“) su pojmovi koje će korisnici najverovatnije koristiti kada traže određeni web sajt ili informaciju. Na primer, ako imate web sajt o kozmetičkom salonu u Beogradu, vaše ključne reči bi mogle da budu: „kozmetički salon“, „kozmetički salon Beograd“, „depilacija“, „tretman lica“ itd, u zavisnosti od usluga koje pružate i koje predstavljate na sajtu.

Kako da moj sajt bude prvi na Google?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Neke smernice možete pronaći na ovom linku: seo , a ukratko – morate poznavati način na koji funkcionišu pretraživači, pratiti njihova uputstva redovno i u skladu sa tim ažurirati sajt.

Kako pretraživači pronalaze nove web sajtove?

  • Najčešći način je pomoću tzv. spajdera (eng. spider), koje pretraživači šalju u web prostor da traže i prate linkove sa svakog web sajta i svake web stranice na internetu. Zbog toga, ako imate linkove do svog sajta na drugim sajtovima, veća je verovatnoća da će pretraživač otkriti vaš web sajt.
  • Druga mogućnost da pretraživač pronađe vaš web sajt je da koristite opciju „dodaj URL“ (eng. „Submit URL“), koju ima skoro svaki pretraživač.

Šta je spajder?

Spajder (eng. spider) je program koji „putuje“ kroz web prostor, skenirajući i istražujući web sajtove, u cilju njihovog ubacivanja u onlajn bazu podataka pretraživača.

Šta znači izraz „Search Engine Friendly“?

Ovaj izraz se koristi za opisivanje web sajtova koji imaju sadržaj prilagođen tako da bude privlačan i čitak web spajderima.

Slični tekstovi:

Jedan komentar na Uobičajena SEO pitanja

  1. arcaceart kaže:

    врло занимљиво, хвала

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>