ANcom Blog

internet i web platforme

Kako pravilno premestiti sajt na novi domen

Ukoliko planirate migraciju starog web sajta na novi domen, a ne želite da izgubite sve linkove i posetioce sa starog sajta već da ih „preselite“ na novi, ovaj članak vam može biti veoma koristan.

Scenario je sledeći: treba da preusmerite sve stranice sa starog domena na drugi, potpuno novi domen. Na primer: www.starisajt.com/ sa svim svojim stranicama treba da ukazuje na www.novisajt.com/ i sve njegove nove strane.

Evo objašnjenja kako da pravilno migrirate web sajt, a da ne izgubite svoj SEO i vrednost linkova:

  • Kreirajte mapu sajta za stari domen. Ovo se odnosi na XML mapu koja se pravi za botove, a ne na običnu sajt mapu koja je pravljena za posetioce sajta da bi omogućila lakše kretanje kroz sajt. Ukoliko ne umete da napravite mapu sajta, možete koristiti neki od besplatnih generatora, recimo XML-sitemaps.com
  • Pripremite sadržaj za novi domen – kontakt informacije, informacije o budućim planovima vezanim za novi sajt, opis vaše firme i sl. Potrudite se da to bude sadržaj koji je vredan linkovanja već u ovoj ranoj fazi.
  • Postavite novi domen i aktivirajte ga.
  • Registrujte stari i novi domen za servis Google Webmaster Tools.
  • Kreirajte 404 stranicu za stari web sajt na kojoj ćete sugerisati posetiocima da posete novi web sajt.
    Za one koji ne znaju, 404 stranica je stranica koja se učitava u browseru kada tražite nepostojeću stranu ili stranu koja je u međuvremenu izbrisana. To je kodna oznake greške „Stranica nije pronađena“
  • Pažljivo isplanirajte svoje 301 redirekcije (301 je kodna oznaka za preusmeravanje web stranice koja je TRAJNO premeštena na novu lokaciju). Idealno bi bilo da svaka stranica sa starog sajta bude redirektovana na istu takvu stranicu na novom sajtu. Na primer: www.starisajt.com/nekastrana.html treba da bude preusmerena na www.novisajt.com/nekastrana.html.
  • Odradite 301 redirekciju sa starog domena na novi domen.
  • Prijavite svoju mapu sajta na Google i Bing pomoću servisa Google Webmaster Alata i Bing Webmaster Centra. Ovo će omogućiti da pretraživači posete vaše stare stranice i detektuju da imaju 301 redirekcije, nakon čega će promeniti i svoje indekse vaših stranica.
  • Popunite formu za promenu adrese sajta pomoću Google Webmaster Alata.
  • Kreirajte novu sajtmapu i prijavite je kod pretraživača – na ovaj način ukazaćete im na nove URL adrese koje nisu postojale na starom domenu.
  • Sačekajte neko vreme dok Googlov alat za webmastere ne obnovi podatke i eventualno popravi greške koje možete videti u sekciji za dijagnostiku.
  • Pratite rezultate pretrage na Google-u i obratite pažnju da li Google indeksira sve vaše nove stranice sa novog domena.
  • Čestitajte sebi na uspešnoj migraciji sajta!
  • Napomena: kontrolišite stari domen i dalje kako biste mogli da održite validnim svoje 301 redirekcije.

    Originalan članak na engleskom jeziku možete pronaći ovde

    Slični tekstovi:

Jedan komentar na Kako pravilno premestiti sajt na novi domen

  1. rade kaže:

    zelim da vas pitam imao sam blog na .blogspot i uzeo in.rs domen google je uradio redirekciju , ali bih zeleo da znam da li cu izgubiti backlinkove koje sam imao na .blogspot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>