ANcom Blog

internet i web platforme

Šta je „Lorem Ipsum…“

Sigurno vam se nekad dogodilo da ste dospeli na web sajt, i videli na njemu tekst na čudnom, nerazumljivom jeziku, koji počinje sa:“Lorem ipsum dolor sit amet…“. Postojanje ovakvog teksta na sajtu najčešće znači da je prezentacija još uvek u pripremi, a neobični blokovi teksta na njoj služe da popune prostor dok ne dođe „pravi“ sadržaj.

Nekoliko činjenica

Originalni Lorem Ipsum tekst čine odlomci iz Ciceronovog dela „Krajnosti dobra i zla“ i koristio se u štamparskoj industriji još od davne 1500 godine za izradu uzoraka za štampu. Tekst je u nešto izmenjenoj formi preživeo do današnjih dana i koristi se kao pomoćni alat za web dizajn, kada dizajneri treba da kreiraju dizajn i raspored elemenata na web strani, a još uvek ne poseduju sadržaj kojim bi popunili prostor.

Zašto baš „Lorem Ipsum“?

Kada postavimo originalan sadržaj na sajt, koji nam je razumljiv, ovo odvlači našem oku pažnju od samog dizajna. Postavljanjem latinskog teksta, omogućavamo pregled elemenata dizajna sa punom pažnjom, a pritom ovaj tekst izgleda potpuno realno – nasuprot slučaju kada bismo stavili besmislen sadržaj poput „aaaaaaakkkkhhh“ ili slično.

Kako koristiti „Lorem Ipsum“

Dobra vest za sve web dizajnere je da postoji web sajt posvećen ovom dizajnerskom „alatu“. Možete ga naći na ovoj adresi. Sajt omogućava generisanje onoliko „Lorem Ipsum“ blokova teksta koliko vam je potrebno, a pritom garantuje da je tekst korektan, odnosno da nema umetnutih neprikladnih izraza ili slično.

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>