ANcom Blog

internet i web platforme

9 načina da vaš blog bude prvi na Google-u

Da biste napravili uspešan blog, potrebno je mnogo truda i upornosti.

Donja slika slikovito pokazuje zašto mnogi blogeri ne uspeju, a pozajmila sam je iz sjajnog članka autora seomoz.com o povećanju saobraćaja na blogu, koji možete pogledati ovde.

Evo liste 9 stvari koje ne smete ignorisati ako želite popularan blog:

 1. Najvažnije pravilo blogovanja jeste da morate voleti ono o čemu pišete. Pored toga što ćete se umoriti od pisanja o temi koju ne volite ili ne poznajete dovoljno, vaši čitaoci će takođe to osetiti i potražiće sajt nekog posvećenijeg blogera.
 2. Napravite plan i držite ga se – uspešni blogeri pišu svaki dan. Uspešni blogeri su veoma posvećeni. Odredite sebi koliko ćete tekstova napisati nedeljno, i nemojte odstupati od svog plana. Morate se potruditi da biste postali najbolji.
 3. Pišite hrabre i neobične članke – vaš blog može donekle postići uspeh ako iznosite činjenice i prepričavate već ispričane teme, ali zapamtite da se najbolji izdvajaju od ostalih pre svega po svojoj originalnosti. Oni imaju hrabrosti da pišu i misle ono što se drugi ne usuđuju. Iznose smele predpostavke, porede neuporedivo, smišljaju bombastične naslove.
 4. Posmatrajte stvari iz drugačijeg ugla – promenite uobičajeni način gledanja na stvari kada blogujete, i ne bojte se da kombinujete nespojive stvari.
 5. Budite strastveni u blogovanju – svi veliki blogeri pišu sa puno strasti, i to se oseća u njihovim tekstovima. Oni poseduju magnetnu privlačnost koja vas tera da čitate tekst za tekstom.
 6. Budite skromni i uvek učite – sujeta vas neće nikuda odvesti. Pravi blogeri ne stide se da priznaju kada pogreše, i uvek su žedni novih znanja. Kada uradite reviziju svog teksta ili ga dopunite novim činjenicama, to je samo još jedan dokaz koliko ste posvećeni oblasti o kojoj pišete.
 7. Ne budite škrti na linkovima – preporučite blogove koje volite da čitate. Obogatite tekstove linkovima do sajtova koji omogućavaju pribavljanje podrobnijih informacija o temi o kojoj pišete.
 8. Kombinujte različite tipove sadržaja – ne ograničavajte se na pisanje, već budite kreativni. Slike, grafikoni, video klipovi…sve ovo može upotpuniti vaš blog i dati mu novu, interesantniju dimenziju.
 9. Nikad ne odustajte – vaš blog može postati poznat nakon 6 meseci rada ili nakon 6 godina. Samo uporni i vredni opstaju… i iskaču prvi na Google-u.

Srećno u osvajanju interneta!

Slični tekstovi:

2 komentara na 9 načina da vaš blog bude prvi na Google-u

 1. novii kaže:

  „Nikad ne odustajte – vaš blog može postati poznat nakon 6 meseci rada ili nakon 6 godina. Samo uporni i vredni opstaju… i iskaču prvi na Google-u.“

  Zanimljiva ideja, samo zašto nije primenjena ovde na blogu.

 2. ancom kaže:

  Naravno, mogla bih da navedem mnogo razloga zašto ovaj blog nije pratio ovakav plan rada, ali istina je da u moru drugih obaveza i poslova, jednostavno nisam imala dovoljno ambicije da se ozbiljnije bavim blogom. Naravno, meni blog nije izvor prihoda, niti mu je to ikada bila namena. Hvala na poseti:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>