ANcom Blog

internet i web platforme

8 smrtnih grehova u web dizajnu

Šta vaš sajt nikako ne sme da sadrži? Još jedna lista kako bismo pomogli web dizajnerima da učine internet boljim mestom.

  1. Pop-up prozori – nemojte stavljati male iskačuće prozore na sajt! Samo ćete iznervirati posetioca i naterati ga da ode sa sajta. Ovo je rečeno mnogo puta, ali i dalje se upotrebljava. Pop-up prozori samo uznemiravaju vaše posetioce i niko ih neće pročitati!
  2. Muzika koja ne može da se isključi – otvarate sajt i odjednom čujete muziku. Očajnički tražite „stop“ dugme, ali nigde se ne može pronaći… Pružite svojim posetiocima izbor! Ako već stavljate muziku na sajt, dozvolite ljudima da je uključe ili isključe po sopstvenom izboru, ili ćete izgubiti dragocenu posetu i imati veliki procenat napuštanja sajta posle nekoliko sekundi.
  3. Previše sitan tekst ili tekst u sličnoj boji kao pozadina – ovo je još jedna vrlo iritantna stvar – ako treba da se naprežem kada čitam tekst na vašem sajtu, radije ću potražiti neki koji poštuje moj vid i ima čitkiji tekst.
  4. INTRO strane – naročito u vidu Flash animacije koja ne može da se preskoči… Pored toga što su ovakve uvodne strane veoma loše za SEO vašeg sajta, one mogu vrlo lako i da oteraju posetioce sa njega.
  5. Loša navigacija – kada na sajtu ne mogu da pronađem lako ono što tražim, velika je verovatnoća da ću odustati i potražiti funkcionalniji sajt. Obezbedite adekvatnu navigaciju!
  6. Pretrpanost ključnim rečima – zapamtite da sajt postoji zbog posetilaca, a ne zbog Google-a! Pretrpavanje ključnim rečima može biti veoma pogubno za oči. Srećom, ni Google više ne dozvoljava ovakav pristup.
  7. Gramatičke greške i omaške u kucanju – zaposlite lektora! Ako se vi niste potrudili da drugi put pročitate svoj tekst i ispravite greške, zašto mislite da će se drugi truditi da ga i jednom pročitaju?
  8. Lepi ali nefunkcionalni sajtovi – previše animacija, stalno čekate da se nešto učita, leptirići lete i padaju latice cveća po sajtu, ali…vi niste došli na sajt da posmatrate animacije, već da pronađete nešto konkretno. Funkcionalnost treba uvek da bude iznad egzibicija autora.

Da li sada mislite da je vašem sajtu potreban redizajn?

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>