ANcom Blog

internet i web platforme

Facebook izlazi na berzu

Korporacija Facebook od danas će početi prodaju svojih akcija na berzi po ceni od 38$ po akciji. Prema ovoj ceni, vrednost kompanije se procenjuje na oko 104 biliona dolara.

Za one koji su zabrinuti da će Facebook promeniti politiku poslovanja i staviti akcenat na reklame i profit, vredi reći da su akcije koje se prodaju tipa A, što znači da, kada se radi o odlučivanju o poslovanju, vrede samo 1 glas, dok Zuckerberg i ostali „stari“ suvlasnici imaju akcije tipa B, koje vrede 10 glasova svaka. Mark Zuckerberg, inače drži nešto ispod 56% glasačke moći Facebook kompanije, i zajedno sa ostalim trenutnim vlasnicima zadržaće oko 96% glasačke moći, što je više nego dovoljno da se očuva kontrola nad kompanijom.


slika pozajmljena sa sajta www.awdp.org

Koliko vredi Facebook?

Verovali ili ne, mnogi osporavaju vrednost Facebook korporacije, jer kompanija u proseku ostvari zaradu oko 5$ po korisniku na godišnjem nivou. Prošle godine, Facebook je ostvario zaradu od „samo“ 1 bilion dolara, i postoji osnovana sumnja da neće ni moći da ostvari više ni u budućnosti. Zbog toga mnogi osporavaju stvarnu vrednost Facebook društvene mreže i mogućnost da se ulaganjem u nju ostvari profit.

Izvor: BBC

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>