ANcom Blog

internet i web platforme

Stigao je FLAME – najopasniji računarski virus ikada napravljen

Iz laboratorije poznatog proizvođača antivirusne zaštite, Kasperskog, saopštavaju da je otkriven novi opasni virus nazvan Worm.Win32.Flame. Iz Kaspersky Laboratorije opisuju ovaj virus kao jedan od najkompleksnijih virusa ikada napravljenih, koji je vrlo sofisticiran i veoma opasan.

Flame virus istovremeno poseduje karakteristike Trojanca, crva i backdoor virusa, i sposoban je da se replicira kroz lokalnu mrežu i putem pokretljivih uređaja za skladištenje podataka. Kada zarazi računar, ovaj opasni virus započinje veoma složen skup radnji, koje uključuju „njuškanje“ mrežnog saobraćaja, snimanje slika sa korisničkog monitora pomoću screenshot komande, snimanje zvukova iz okruženja pokretanjem hardvera za snimanje zvuka, i tako dalje. Flame čak može pokrenuti bluetooth uređaj na vašem računaru i pristupiti vašem mobilnom telefonu. Prilično zastrašujuće, zar ne?

Kada se potpuno infiltrira, Flame na komandu svog zlonamernog operatera može da aktivira niz dodatnih funkcionalnosti, od kojih je Kaspersky detektovao do sada 20, ali još uvek nije uspeo da ih potpunosti istraži.

Poreklo i svrha Flame virusa

Momci iz Kaspersky laboratorije još uvek nisu uspeli da utrvde odakle potiče ovaj najopasniji virus s kojim smo se ikada sreli. Njihove predpostavke stižu i do terorističkih organizacija i teorija zavere. Primarna svrha ovog virusa je da špijunira kako bi njegovi autori došli do raznorodnih informacija, koje nesumnjivo žele da zloupotrebe.

Kako se zaštititi?

Nažalost, ne mogu vam ponuditi ništa sem dobrih starih saveta o ponašanju na internetu: ne posećujte sumnjive sajtove, ne otvarajte elektronske poruke od nepoznatih pošiljaca i nemojte instalirati programe o čijem poreklu ne znate ništa (recimo, nude se za besplatno preuzimanje na nekom sajtu). Redovno ažurirajte svoj antivirusni program kako biste se zaštitili od najnovijih virusa, a ukoliko nemate antivirusnu zaštitu, krajnje je vreme da je nabavite. Takođe budite oprezni pri korišćenju usb flash uređaja i memorijskih kartica – ovi uređaji su laka meta virusa i uvek ih iskenirajte pomoću antivirusnog programa pre nego što pristupite njihovom sadržaju. Preporučujem i instalaciju Malwarebytes programa (možete ga naći ovde), kao dodatni alat za čišćenje zlonamernih programa.

Slika i informacije o Flame virusu preuzeti sa lokacije: securelist.com, zvaničnog bloga analitičara virusa iz Kaspersky Laboratorije.

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>