ANcom Blog

internet i web platforme

Kako uraditi backup web sajta

Za početak, najvažnije je da znate da li je vaš web sajt dinamički ili statički. Ukratko, ako svoj sajt sami ažurirate, a niste web dizajner ili programer, onda se radi o dinamičkom sajtu. U ovakvom slučaju, potrebno je uraditi kako backup fajlova sa servera, tako i backup baze podataka. Ukoliko se radi o statičkom sajtu, biće dovoljno da samo prekopirate fajlove sajta sa servera.

Kako prekopirati fajlove sajta sa servera na lokalni računar?

Ovo se radi pomoću FTP (File transfer protocol) protokola. Potreban vam je program za FTP pristup web serveru. Najpoznatiji su programi Filezilla, koji je besplatan i Total Commander, koji takođe ima funkciju FTP konektovanja, a besplatan je u DEMO verziji. Oba programa su relativno laka za korišćenje, ali evo uopštenog uputsva:

  • Prvo što treba da uradite jeste da kreirate FTP konekciju. Potrebni su vam parametri pristupa koje ste dobili od vašeg provajdera: korisničko ime i lozinka, kao i vaša www adresa (u parametrima konekcije, obično „host“)
  • Kada kreirate konekciju, potrebno je da se povežete na web server na kome se nalazi vaš sajt. Pronađite folder u kome se nalazi vaš sajt (najčešće „public_html“ ili „www“). Selektujte sve fajlove unutar foldera. Prekopirajte ih kompletno na lokalni računar.

Ovaj postupak čuvanja fajlova sajta na lokalnom računaru je sasvim dovoljan backup, ukoliko se radi o statičkom sajtu.

Kako uraditi backup baze podataka web sajta?

Ako je vaš sajt dinamičkog tipa, i koristi bazu podataka, stvari se malo komplikuju. Bez panike!

  • Ukoliko imate pristup administratorskom panelu svog sajta ( a imate ga ako sami ažurirate sajt) i ako se radi o nekom od besplatnih CMS sistema, poput WordPress-a ili Joomle, pokušajte na sajtu autora CMS-a da pronađete dodatak koji će instalirati alat za lak backup baze podataka. Za WordPress garantujem da plugin postoji, u svakom slučaju. Dalje, pratite uputsva instaliranog dodatka za backup.
  • Druga mogućnost je da imate pristup cpanelu (kontrolni panel) vašeg sajta. Svaki bolji internet provajder ima neki kontrolni panel koji dolazi sa hosting paketom. Kada pristupite cpanelu, potražite alat za upravljanje bazama podataka, recimo, PHPmyAdmin. Pristupite alatu jednim klikom. Pronađite svoju bazu podataka, i izaberite opciju „Export“ (srp. izvezi). Najčešće nije potrebno nikakvo podešavanje dodatnih opcija, već samo sačuvajte bazu na lokalnom računaru, koristeći „Save as“ nakon što aplikacija završi sa izvozom.

Slični tekstovi:

Jedan komentar na Kako uraditi backup web sajta

  1. Brandz kaže:

    Odlično objašnjeno kako sačuvati podatke, da sam barem ranije čitao o tome, danas mi je hakirna stranica, sada čekam da mi podignu jučerašnji backup!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>