ANcom Blog

internet i web platforme

Otkrijte da li neko kopira vaš sajt

Svi mi koji smo duže vremena prisutni na internetu, s vremena na vreme se srećemo sa problemom „plagijatora“, koji bukvalno kradu sadržaj sa web sajta koji nas predstavlja i predstavljaju ga kao svoj. Nažalost, situacija sa zaštitom autorskih prava u zemlji Srbiji je takva da ne možete baš mnogo učiniti da se zaštitite od internet krađe. Ostavljam vašoj kreativnosti na koji način ćete se boriti protiv plagijatora, a ovom prilokom želim da vam preporučim samo na koji način da ih otkrijete.

Postoji dosta besplatnih i plaćenih servisa koji se bave tematikom dupliranog sadržaja. Jedan od boljih je besplatni copyscape.com. Jednostavno unesite web adresu svog sajta, i dobićete spisak sajtova koji vas kopiraju. Ja sam na taj način pronašla čoveka u Beču koji je kopirao kompletan tekst i slike sa sajta moje firme za web dizajn, i to koristeći komandu „printscreen“. Šta uraditi? Mislim da ne mogu puno toga, osim da se požalim ovde.

Drugi dobar način da uhvatite plagijatora jeste da koristite Google images radi pronalaska sajtova koji koriste vaše slike. Ovo je naročito zgodno za profesionalne fotografe, koji možda imaju i veće šanse da se izbore za svoja autorska prava nego autori sajtova.

  • Otvorite na lokalnom računaru direktorijum u kome se nalaze vaše fotografije.
  • Jednostavno prevucite svoju fotografiju u Google-ovo polje za pretragu slika, i, Google će u rezultatima pretrage prikazati listu sajtova na kojima se nalazi vaša fotografija.

Kako se vi borite protiv plagijatora?

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>