ANcom Blog

internet i web platforme

Kako kreirati dobru lozinku

Da biste zaštitili svoj e-mail nalog ili svoj profil na nekoj od društvenih mreža, važno je da koristite lozinku koju je teško „provaliti“. Nedavna vest o najčešćim lozinkama korisnika Yahoo servisa, koje su kompromitovane, pokazala je da korisnici još uvek veoma malo znaju o kreiranju jakih lozinki, i da su mnogi od njih koristili lozinke koje je bilo veoma lako otkriti.

Evo nekoliko pravila za smišljanje sigurne lozinke:

  • Izbegnite očigledne lozinke, kao što je datum vašeg rođenja ili rođenja nekoga iz vaše porodice, imena dece i slično. Česta taktika koju hakeri koriste pri „provaljivanju“ lozinki jeste da imaju saznanja o vašim osnovnim podacima, kao što je vaš rođendan i imena članova porodice, i onda koriste te podatke da otkriju vašu lozinku. U očigledne lozinke spadaju i opšte fraze, pa mnogi koriste i lozinke poput „zivotjelep“, „skolasmara“, i slično.
  • Neka lozinka koju koristite bude što duža, minimalno 8 karaktera. Na taj način ćete produžiti vreme koje je potrebno da se lozinka otkrije, jer više karaktera zahteva više nasumičnih kombinacija pri pokušaju otkrivanja.
  • Koristite raznorodne karaktere: neka to ne budu samo slova, obavezno dodajte i bar jedan broj u svoju lozinku, a da „začinite“ stvar dodatno, možete koristiti neki znak interpunkcije, poput „_“.
  • Za dodatnu sigurnost, neka slova vaše lozinke sadrže i mala i velika slova. „MojaloZinka“ bolje je i sigurnije od „mojalozinka“.
  • Nemojte koristiti iste lozinke za sve naloge koje imate. Ukoliko dođe do toga da jedan vaš nalog bude kompromitovan, izbegnite situaciju da budete prinuđeni da menjate pristupne lozinke za sve servise koje koristite.
  • Na kraju, ako vam je teško da zapamtite kompleksnu lozinku koju ste kreirali, setite se taktika učenja iz škole. Na primer, „Krrdsg“ možete zapamtiti kao početna slova izreke „Ko rano rani, dve sreće grabi“.

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>