ANcom Blog

internet i web platforme

10 poželjnih osobina za budućeg web dizajnera

  1. Mora da VOLI svoj posao. Da, postoje poslovi koje možete obavljati kao zombie, nezainteresovano i ne dajući sve od sebe. E, pa, posao web dizajnera nije jedan od njih. Moraćete da provodite 12 i više sati ispred monitora, da se udubljujete u kodove i da istražujete na internetu… To bi bio pravi pakao ako to ne volite, zar ne?
  2. Poželjno je da:
    1. Patite od nesanice
    2. Budete „noćna ptica“
    3. ILI – budete jedna od onih osoba kojima nije teško da ustanu u 5 ili 6 ujutru…

    - Sve ovo da biste imali svoje vreme, koncentraciju, koja je u web dizajnu preko potrebna, da biste mogli da postignete sve da uradite u dogovorenom roku.

  3. Morate da imate STRPLJENJA. Ni Rim nije sagrađen za jedan dan. Pa, verujte mi, ni jedan dobar web sajt takođe nije. Tu je naravno i faktor nezadovoljnog klijenta – biće potrebno strpljenje da izvršite zahteve poput: „Prva 3 predloga nisu loša, ali voleli bismo da vidimo još koji pre nego što odlučimo“, ili „Promeni ovu podlogu iz crvene u zelenu, obriši pozadinu na ovoj već mutnoj slici“ ili „Nemamo logo u većoj rezoluciji, ti ćeš to začas da napraviš u vektoru, zar ne?“
  4. Poželjno je da imate istraživačkog duha… Internet je velika riznica znanja. I moglo bi se reći da na njemu postoje rešenja za sve probleme. Ipak, ponekad, pronalaženje pravog rešenja je kao da plovite pučinom sa jedinim saznanjem da je obala „sigurno negde u blizini“…
  5. hogar

  6. Morate umeti da progutate knedlu. Svi mi radimo sjajne projekte. Radimo i one prosečne. A dešava se da radimo i takve zbog kojih bismo se najradije sakrili u mišiju rupu i zatvorili profile na svim društvenim mrežama. Zašto? Zato što jednostavno ima klijenata koji ne razmišljaju kao vi. Kojima, recimo, nije važna opšte prihvaćena estetika, već jednostavno, hoće da sve šljašti i mrda. Zato što vi radite za novac, a ne za slavu. I zato što je klijent uvek u pravu i ima poslednju reč. Predhodnu rečenicu ponavljati kao MANTRU.
  7. Treba da imate sposobnost i volju da učite stalno nove stvari, i želju da napredujete u svom poslu. U suprotnom, vreme će vas poraziti. Tačnije, poraziće vas brzina kojom internet tehnologije napreduju, i mnoštvo klinaca koji će želeti da uče više nego vi.
  8. Da posedujete samodisciplinu. Najčešće, web dizajneru ne treba neko da ga tera da radi. On mora imati samokontrolu da može da radi od kuće, ili u kancelariji punoj kolega sa previše slobodnog vremena. Zato što mora da ispoštuje rokove. Zato što se poslovi dobijaju po preporuci, a klijenti se vraćaju samo ako su zadovoljni predhodno urađenim.
  9. Da bude vredan – ovo se možda i podrazumeva iz predhodno napisanog. Lenština ne može opstati dugo u ovom poslu.
  10. Mora da bude preduzimljiv i da ima samoinicijativu. Zašto? Pa jednostavno, da biste napredovali, morate stalno da radite na svom umeću. U trenucima zatišja posla, ne treba samo da odmarate, već i da radite na svojim projektima, redizajnirate sopstveni sajt, napišete odavno potrebnu skriptu, i td.
  11. Poželjno je da bude komunikativan. Iako ovo nije presudno, i znate i sami da su mnogi IT stručnjaci prilično nedrušveni, internet posao je postao takav da jednostavno ne možete opstati sami. Potrebna vam je mreža ljudi od kojih ćete naučiti korisne stvari, koji će vam pomoći da rešite neki problem, koji će linkovati vaš tekst… da ne nabrajam dalje.

Sa lakoćom sam došla do 10 stavki. Lista bi mogla da bude i mnogo duža, ali o tome nekom drugom prilikom…

Za kraj, da parafraziram Duška Radovića „Kada bi svi živeli samo od onoga koliko urade, radili bi mnogo više, a zarađivali mnogo manje.“ Gore pobrojane osobine su potrebne da bi se živelo od sopstvenog rada.

Slika pozajmljena odavde

Slični tekstovi:

2 komentara na 10 poželjnih osobina za budućeg web dizajnera

  1. Igrice kaže:

    I pozeljno je da bude brz :)

  2. Web Dizajner kaže:

    Veoma zanimljiv tekst o web dizajneru. Bravo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>