ANcom Blog

internet i web platforme

Pretraživač koji čuva vašu privatnost – DuckDuckGo

duckduckgo

Da li ste znali da Google i ostali „veliki“ pretraživači prate svaki vaš korak? Ovo znači da Google „pamti“ svaku vašu pretragu, pokušavajući na osnovu sajtova koje ste već posećivali da odredi šta bi vas moglo interesovati u novoj pretrazi.

Iako „Veliki brat“ Google želi da veruje da je ovo skladištenje vaših podataka i vašeg ponašanja na internetu dobronamerno, ako pogledate malo širu sliku, shvatićete da na ovaj način podaci o vama bivaju čuvani i deljeni sa drugima na način koji nije uvek poželjan.

Čuvajući podatke o ključnim rečima koje ste ukucavali, kao i o sajtovima koje ste posećivali, Google zadire u vašu privatnost. Ovo na mnogo načina može biti korisno za Google – najočigledniji način je plasiranje plaćenih (Google Ads) reklama za koje pretraživač pretpostavlja da vas interesuju. Više klikova donosi pretraživaču veću zaradu.

Kako sačuvati privatnost u pretrazi?

Postoji lak način da sačuvate svoju privatnost dok vršite internet pretragu. Probajte fantastični DuckDuckGo.

DuckDuckGo nudi sve opcije koje imaju i ostali pretraživači (pretragu slika, videa, blogova, itd.), ali pritom ne prati vaše kretanje na internetu. Tačnije, ne pamti vaše podatke i nudi uvek najrelevantnije rezultate pretrage, umesto favorizovanih rezultata samo za vas, onoga što momci iz Google-a zovu „personalizovana pretraga“.

DuckDuckGo može se lako postaviti kao Home (početna) strana u Firefox i Safari brauzerima. Na taj način možete se još danas rešiti „velikog brata“ i nastaviti da bezbedno surfujete internetom.

Probajte pretragu preko ovog linka.

Inače, DuckDuckGo pretraživač postoji već 8 godina, ali, sudeći prema njihovoj zvaničnoj internet stranici, 98% ljudi i dalje ne zna za njega. Javite kako vam se dopada ovaj pretraživač, i, naravno, širite vest dalje.

Slični tekstovi:

2 komentara na Pretraživač koji čuva vašu privatnost – DuckDuckGo

  1. Sasa kaže:

    Poznato mi je da google prati svaku nasu aktivnost ali nisam znao za DuckDuckGo hvala vam na ovoj informaciji.

  2. Alex kaže:

    Vec dugo trazim ovakav pretrazivac, hvala vam puno :D

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>