ANcom Blog

internet i web platforme

Koliko košta izrada web sajta?

Neretko dobijam zahteve za izradu web sajta koji izgledaju otprilike ovako:

 • Hoću vrhunski web sajt, da bude jedinstven i da svako ko ga otvori bude oduševljen
 • Hoću da budem prvi na Google-u kad neko upiše ovih 150 ključnih reči, jer i Pera je otvorio firmu, i to posle mene, a sada izlazi pre mene na Google-u
 • Hoću jeftin web sajt, jer, nisam ja od juče, znam ja da je tebi to 3 klika
 • E, da – hoću da mogu sam da uređujem web sajt – ono, da pišem vesti, dodajem slike, menjam stavke u meniju, možda boje i dizajn kad mi dosadi…
 • I nemam spremne tekstove – ti mi to napiši. Slike možeš da uzmeš sa Google-a…
 • I molim te, jasno je da mi je to hitno. Za dva dana plasiram novi proizvod, i bilo bi dobro da sajt do tada bude onlajn.

Kada pitam za planirani budžet, to obično ne prelazi 200 EUR.

E sada da razložimo ovakav zahtev i da vidimo kako to izgledaju ta tri klika koja se traže od web dizajnera i developera:

1) „Vrhunski i jedinstven web sajt“

Da bi se sajt dizajnirao, potrebno je izvesno predznanje, koje ne mora nužno da ima veze sa web dizajnom, već sa dizajnom uopšte. Potrebno je poznavanje tipografije, boja, proprocija… da ne nabrajam dalje. Zatim, potrebno je poznavanje web tehnologija i mogućnosti na internetu. Zatim, da bi se zamisao izvela, potrebno je znanje rada u Photoshop programu ili nekom sličnom programu za grafičku obradu. Samo za izučavanje svih ovih tema potrebno je… pa recimo, 3 godine, ako ste izuzetno prijemčivi za znanje i imate vremena za učenje.

2) „Prvi na Google“

E, ovo je potpuno druga nauka, nema ama baš nikakve veze sa dizajnom sajta. Ovde je potrebno poznavanje SEO (optimizacije za pretraživače), znanje o marketingu, poznavanje društvenih mreža, praćenje trendova… i, pre svega, aktivno znanje o trenutnom funkcionisanju algoritama za pretragu, tehnika optimizacije sajta i sl.

„Jeftino?“

Vrhunski a jeftino? Posetite, recimo, prodavnicu automobila, i recite – želim najbrži i najlepši auto, vrhunske izrade, ali da ne košta više od 1000 EUR. Da li mislite da je ovakav zahtev realan? Isto ovo važi i za web sajt. Slobodno preslikajte logiku. Koliko para, toliko i muzike!

„Samostalno uređivanje sajta“

Svaki web developer zna kako je trnovit put od dobrog dizajna u Photoshop-u do razrade istog i oživljavanja kroz dinamički sajt. Potrebno je zadati dizajn iseckati, uskladiti dizajn i funkcionalnost, čak i ako se koristi neko od besplatnih CMS rešenja, nužno je poznavanje programskog jezika (recimo PHP), poznavanje strukture CMS-a, sposobnost da se samostalno piše kod, dodaju nove funkcionalnosti, i tako dalje. Vreme potrebno da se sve ovo nauči? Pa, recimo opet 3 godine, ukoliko govorimo o nekome ko brzo uči i praktično koristi naučeno u stvarnim projektima.

„Nemam spremne tekstove, a slike imaš na Google-u“

Poštovani moji, da li ste čuli da na zapadu postoji zanimanje „Content creator“ – to je osoba koju možete angažovati za pisanje sadržaja. Web developer radi nešto sasvim drugo. A što se tiče „uzimanja“ slika sa Google-a, verujte da vas čak i u zemlji Srbiji može iznenaditi bauk zvani „Copyright“!

„Vreme izrade projekta“

Ozbiljan web sajt, uz najbolju volju i posvećenost isključivo tom jednom poslu, pod uslovom da se koriste postojeće biblioteke koda i radi samo na kastamizaciji na osnovu originalnog dizajna i zahtevima klijenta… Ne može kraće od, recimo, 3 nedelje. A da ne pogrešimo, možemo reći i tri meseca. Pritom, ne govorim o izradi web aplikacija, već o izradi sajta za samostalno ažuriranje korišćenjem postojeće CMS platforme, uz izradu originalnog templejta po svim važećim standardima i dodavanju specifičnih funkcionalnosti nadogradnjom postojećeg softvera. Napominjem da svi mi obično radimo po nekoliko projekata istovremeno, i na taj način kompenzujemo relativno niske cene na domaćem tržištu. Ukoliko zahtevate kratke rokove i posvećenost developera samo vama, onda, morate biti spremni da to i platite.

I zaključak…

Da li mislite da je neko uložio 6, 7 ili 10 godina u sebe, uz stalno učenje i usavršavanje, kako bi zatim pružao usluge izrade jeftinog web sajta? E pa, neće biti. Ako je nešto jednostavno, uradite to sami. Ako nije – prepustite profesionalcima, i platite pošteno.

Slični tekstovi:

3 komentara na Koliko košta izrada web sajta?

 1. Odlican tekst. Web developer mora da zna jednostavno od A do S ako zeli da se bavi freelancing-om. Ja zbog loseg ekonomskog stanja nudim dosta pristupacne cene za izradu sajta http://www.stefanlazarevic.com Kakva drzva takva i naplata. A opet ne mozes ljudima naplacivati pare i raditi im los posao nego uvek treba dati sve od sebe. Jednom ce se takav pristup isplatiti.

 2. sasa kaže:

  Prvi na Google“ u potpunosti se slazem sa autorom teksta optimizacija ili seo je potpuna nova grana u web industriji tako da se i to posebno naplacuje , sve pohvale autoru ovog teksta i puno uspeha u radu

 3. milos lalatovic kaže:

  Sve je tacno. Mene interesuje kako se nekom isplati da radi sajt za 150e… Zahtevi koje si opisao su uglavnom takvi – sto govori kolika je needukovanost u Srbiji i koji primitivizam vlada.. Mozda je resenje rad za strano trziste.
  Znam dosta web dizajnera koji su radili za ovo trziste i brzo odustali – sada uzivaju u blagodetima kapitalizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>