ANcom Blog

internet i web platforme

Kako izabrati web dizajnera

Kada ste u situaciji da treba izaberete web dizajn firmu ili web dizajnera koji će vam izraditi ili redizajnirati sajt, veoma je teško napraviti izbor ukoliko niste i sami u sličnoj struci.

Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da izaberete

  • Za početak, istražite malo kako rade najbolji svetski web dizajneri: upišite u Google CSS galeries i pogledajte neke od mnogobrojnih galerija kvalitetnih web sajtova koje postoje na internetu. Ovo će vam pomoći da znate šta da očekujete od kvalitetnog stručnjaka za izradu sajtova.
  • Koristite Google da pronađete potencijalnog web dizajnera. Podrazumeva se da vam nije potreban onaj koga je teško pronaći na internetu, jer ćete želeti da sutra i vaš novi sajt potencijalni klijenti mogu lako da pronađu.
  • Kada pristupite sajtu web dizajn kompanije, analizirajte malo: Kakav utisak sajt odaje? Da li je pregledan? Da li odaje utisak da su ljudi koji stoje iza njega profesionalci u svom poslu? Ukoliko je odgovor potvrdan, nastavite da istražujete sajt.
  • Ima slučajeva kada neko postavi web sajt predstavljajući se kao firma, podigne neki Joomla sajt sa gotovim templejtom, i zatim se predstavlja kao profesionalni web dizajner. Kako otkriti ovakvu prevaru? Prvo proverite da li firma poseduje fiksni telefon i adresu. „Momci iz komšiluka“ koji izrađuju sajtove za 50eur obično ostavljaju samo mobilni telefon kao „podatke firme“. Može vam se desiti da vam izrade sajt, i kasnije, kada želite neku izmenu, ne možete ih pronaći. Ili ćete dobiti web sajt koji će biti nemoguće pronaći na internetu, zato što nije urađena ni osnovna optimizacija za Google, a onda je to isto kao da ni nemate sajt.
  • Pregledajte web portfolio (ukoliko sajt nije pregledan i ne možete ga pronaći, potražite drugog web dizajnera) – ukoliko u portfoliu postoji veći broj sajtova (minimum 5), možete predpostaviti da se firma ili osoba ozbiljno bavi svojim poslom. Razgledajte sajtove iz portfolia i ukoliko pronađete nešto što vam se baš dopada, razmotrite da kontaktirate autora sajta
  • Potražite na sajtu web dizajnera postoji li neka besplatna usluga koja se nudi – recimo, SEO procena sajta ili formular za procenu cene sajta. Iskoristite ono što se nudi da testirate svog potencijalnog web dizajnera – iz njegovog odgovora moći ćete već dosta zaključiti – koliko je profesionalan, da li ima iskustva, da li će se truditi podjednako za svakog klijenta, i sl.
  • Idealno bi bilo kada biste poznavali ili kontaktirali nekog od klijenata web dizajn firme koju razmatrate – raspitajte se među poslovnim partnerima ili prijateljima – ko ima web sajt, koliko je zadovoljan, koliko je platio, da li je i dalje u dobrim odnosima sa firmom koja je izradila sajt, da li plaća neki vid održavanja…
  • Možda jedna od najvažnijih stvari pri izboru web dizajnera jeste da odustanete od jeftinih i brzih rešenja, koliko god vam ovo bilo teško. Morate da shvatite da i u web dizajnu, kao i u svakom poslu, vredi izreka „Koliko para, toliko muzike“. Ukoliko ne želite da potrošite adekvatan budžet na svoj web sajt, nemojte očekivati da ćete dobiti više nego što ste platili.
  • Kada pronađete web dizajnera koji bi vam mogao odgovarati, pre potpisivanja ugovora i ugovaranja cene, potrudite se da budete što precizniji u svojim zahtevima i da što podrobnije predstavite svoj biznis web dizajneru. Na ovaj način ćete izbeći eventualne kasnije nesporazume i potencijalno nezadovoljstvo nakon urađenog sajta.

Srećno!

Slični tekstovi:

2 komentara na Kako izabrati web dizajnera

  1. Sceko kaže:

    Svi bi nesto dobro al da malo plate. Samo da se nadju na gogole na prvu poziciju kosta dosta da ne pricamo za ostalo. Al vecina se i ne razume i vazda nadju nekoga da ih zaj… :)

  2. WM kaže:

    Najvazniji kriterijum, ako imate ambicija da imate dobro pozicioniran sajt, su reference firme za web dizajn, i to u konkurentnim oblatima gde osim para treba malo vise ekspertskog znanja za SE i ostale Internet tehnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>