ANcom Blog

internet i web platforme

Zaštitite svoju privatnost dok surfujete internetom

Da li ste znali da vaši omiljeni web sajtovi sakupljaju podatke o vama dok surfujete internetom? Da li znate da Google beleži svaki termin za pretragu koji ukucate i koristi ove podatke da vam plasira ciljane reklame? Kako god da vam ovo možda neprijatno zvuči, to je potpuna istina. Vaš browser sa podrazumevanim podešavanjima automatski omogućuje web sajtovima da sakupljaju podatke o vama.

Kako da zaštitite svoju privatnost na internetu?

Mozilla Firefox omogućava da zaštitte svoju privatnost pomoću opcije DO NOT TRACK:

  • Otvorite Mozilla Browser
  • Iz gornjeg menija izaberite opciju „Tools“
  • Iz menija „Tools“ izaberite opciju „Options“
  • Izaberite tab „Privacy“
  • Dok ste u prozoru „Privacy“, čekirajte opciju „Tell websites I do not want to be tracked“, kao na slici ispod:

Opcija DO NOT TRACK ne blokira prikaz reklama na internetu. Korišćenjem ove opcije Mozilla će samo obavestiti svaki web sajt koji pokušava da sačuva podatke o vašem ponašanju na internetu da vi to ne želite. Rezultat će biti da ćete umesto ciljanih reklama dobijati generičke reklame, a podaci o vašim navikama na internetu neće se čuvati na nekom udaljenom serveru. Izbor je vaš.

Ukoliko koristite Internet Explorer, rešenje je malo komplikovanije nego sa Firefox pregledačem. Možete pogledati uputstvo preko ove internet stranice.

Na istoj stranici možete proveriti i status opcije DO NOT TRACK u svom pregledaču – proverite bener sa gornje desne strane na prikazanoj stranici – ako ste uključili opciju, treba da piše: „Do not track is ON“

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>