ANcom Blog

internet i web platforme

Preusmeravanje non-WWW adrese na WWW adresu

Google i ostali web pretraživači vide adrese http://primer.rs i http://www.primer.rs kao dve različite adrese. Posledica ovoga je da se vrednost linkova ka sajtu i količina saobraćaja deli između ove dve virtuelne adrese. Samim tim, vaš sajt nije dovoljno optimizovan za pretraživače.
Da biste izbegli ovo deljenje saobraćaja i samim tim iskoristili maksimalno potencijal svog web sajta, morate da izaberete koji ćete od 2 domena koristiti (www ili non-www) i da preusmerite sadržaj na njega.

Kako da preusmerim non-www na www domen?

Ovaj postupak je preporučljivo da uradi osoba sa bar osnovama tehničkog znanja. Nemojte raditi sami ukoliko uopšte ne poznajete web tehnologije. Ukoliko ste napredniji korisnik i razumete materiju, evo uputstva kako da odradite 301 Redirect na Apache serveru:

  1. Proverite kod svog hosting provajdera da li je Apache Rewrite Module uključen. Kod većine provajdera je ovo slučaj, a i ako nije, ne bi trebalo da bude problem da ga uključe. Ovo je osnovni uslov da biste mogli da uradite preusmeravanje.
  2. Pristupite svom web sajtu preko ftp naloga. Uključite opciju „show hidden FTP files“ na serveru ukoliko već nije uključena. Pronađite .htaccess fajl i iskopirajte ga na svoj lokalni računar. Sačuvajte kopiju ovog fajla kao backup, za slučaj da novi fajl koji ćete kreirati ne radi kako treba.
  3. Otvorite originalnu kopiju .htaccess fajla pomoću programa Notepad.
  4. Ne dirajte linije koje već postoje u fajlu (ako ih ima), u novom redu iskopirajte ovaj kod:

    .RewriteEngine On

    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^primer.rs

    RewriteRule (.*) http://www.primer.rs/$1 [R=301,L]

    (ne zaboravite da „primer.rs“ zamenite adresom svog sajta)
  5. Uploadujte .htaccess fajl server, na tačno isto mesto odakle ste ga prvobitno preuzeli.
  6. Testirajte sajt. Pristupite sajtu sa http://primer.rs – trebalo bi da budete preusmereni na http://www.primer.rs (promena se vidi u address bar-u)
  7. Ukoliko preusmeravanje iz nekog razloga ne radi, proverite još jednom da li ste sve uradili po uputstvu. Ako ne uspete, vratite na server staru kopiju .htaccess fajla koju ste sačuvali na lokalnom računaru.

Ukoliko vaš provajder koristi Microsoft IIS server, zamolite njih da vam urade redirkciju, jer Microsoft server ne podržava .htaccess fajl.

Slični tekstovi:

Jedan komentar na Preusmeravanje non-WWW adrese na WWW adresu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>