ANcom Blog

internet i web platforme

Razlika između hostinga i domena

Iako mnogi dovoljno poznaju terminologiju interneta da se ne bi zbunjivali kada treba da realizuju svoj sajt, ima i onih koji su samo načuli da treba da nešto da zakupe kod provajdera da bi mogli da imaju sajt, ali nisi sigurni šta i kako… Ovaj tekst je za ove druge.

Dakle, zapamtite ovo kao neospornu činjenicu – da bi vaš sajt bio prisutan na internetu i da bi bilo ko mogao da mu pristupi i da ga vidi, potrebno je da posedujete 2 stvari – ime domena i hosting paket. Ime domena, ili domen, je adresa vašeg sajta koju upisujete u brauzer kada želite da mu pristupite; na primer „www.mojsajt.com“. Hosting paket je zakupljeno mesto na serveru, i to je mesto gde se fizički nalazi vaš sajt, kome pristupate preko brauzera upisujući adresu sajta u brauzer.

Domen i hosting su potpuno različite stvari…

Kako biste lakše razumeli, napraviću analogiju: domen je vaš fiksni telefon. Preko fiksnog telefona prijatelji vas mogu pozvati kada žele. Fiksni telefon glasi na vaše ime i možete ga preneti iz jednog stana u drugi, ako se preselite. Isto tako, ime domena služi da vas pronađu na internetu, i ne zavisi od fizičke lokacije vašeg sajta, odnosno, možete promeniti hosting paket i provajdera, ali će vaš domen i dalje ostati isti.

Hosting se može uporediti sa stanom u kome živite. Ako posedujete fiksni telefon ali nemate adresu, odn. stan u kome živite, vašim prijateljima ništa neće vredeti što imaju vaš broj, jer ipak neće moći da vas pozovu pomoću njega, neće biti funkcionalan. Isto to važi i za domen bez hosting paketa. Ako imate domen na svoje ime, ali niste zakupili hosting, vaš sajt neće postojati na internetu, jer ne postoji mesto gde se on fizički nalazi. Ako neko upiše adresu vašeg sajta u brauzer, a vi nemate hosting, dobiće „Server not found“ grešku, isto kao što bi pozivanje fiksnog broja koji nije vezan ni za jednu lokaciju rezultiralo greškom „Birate nepostojeći broj“.

Korisno je još znati da se domen i hosting najčešće zakupljuju na godišnjem nivou, i da ukupan trošak za prosečan hosting paket i registraciju domena ne bi trebalo da bude više od 30 – 35 eura za godinu dana.

Ako vam je potrebno još neko dodatno objašnjenje, slobodno pitajte…

Slični tekstovi:

2 komentara na Razlika između hostinga i domena

  1. Vlada kaže:

    Kako locirati ko hostuje sajt? ,
    tj. „whois“ nekog domena daje podatke o vlasniku sajta, postoji li neki alat koji će mi reći ko hostuje neki sajt, praktično firmu ili provajdera na čijoj se strani- ili kod koga je podignut-gde se nalazi neki sajt?

    • ancom kaže:

      Obično whois podaci sadrže i informaciju o imenima DNS servera – a oni najčešće upućuju o kom je provajderu reč… Recimo: ime servera „hns1.verat.net“ – sajt očigledno hostuje Verat. A evo i alata koji sam upravo našla preko Google pretrage: http://www.whoishostingthis.com , pa testirajte kako radi.
      Sve najbolje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>