ANcom Blog

internet i web platforme

Najčešće zablude u vezi web dizajna

„Web dizajner mi je besplatno uradio SEO.“

Ova tvrdnja je malo verovatna. SEO je kompleksan posao, koji zahteva posebnu pažnju i posvećenost. Osobe koje rade web dizajn sajtova su nažalost često premalo upućene u tematiku optimizacije za pretraživače. Oni misle da je dovoljno da napišu pravilan (standardizovan) kod da biste se dobro plasirali kod Google-a, a često da bi postigli neke efekte na stranici koriste tehnologije koje su zastarele (frame, table-design i sl.) ili teško čitljive za pretraživače (npr. Adobe Flash). Zato kada ugovarate web sajt, raspitajte se kod web dizajnera da li zaista razume optimizaciju, ili potražite SEO stručnjaka koji će raditi u dogovoru sa vašim dizajnerom.

„Web dizajner je programer.“

Profesija web dizajnera nikako ne podrazumeva programiranje. Zabluda potiče od toga što web dizajner treba da poznaje HTML/CSS tehnologiju, ali HTML je samo MARKUP jezik koji nije programiranje, dok CSS služi samo za stilizovanje sadržaja na sajtu. Ukoliko vam treba programer, termin koji tražite je Web developer, odn. web programer.

„Zašto bih plaćao web dizajnera, kada mogu sam da napravim sajt u Word-u, Power Point-u i sl, i biće isto tako dobar?“

Nažalost, sajtovi koji se rade iz ovih programa, naročito iz MS Word-a, kome to ni nije osnovna namena, generišu mnogo lošeg, zastarelog i suvišnog koda. Na ovaj način ćete dobiti sajt koji će se mnogo sporije učitavati nego da je urađen u „čistom“ kodu, a pritom, sigurna sam da nećete moći da postignete ni zadovoljavajući izgled sajta pomoću ovih programa. Čak i Adobe Dreammweaver, koji je dosta popularan alat među profesionalnim web dizajnerima, kada se koristi isključivo kroz vizuelni interfejs (bez uvida u kod), automatski generiše kod koji najčešće nije najbolje rešenje za određen zahtev.

„Moj drug je grafički dizajner, on će mi napraviti sajt.“

Opet pogrešno – grafički dizajner bavi se potpuno drugim medijem – štampom. Pravila za dizajniranje u grafičkom i web dizajnu se prilično razlikuju, grafički dizajner mora da poznaje tehnike i mogućnosti štampe, a web dizajner treba da poznaje internet i mogućnosti web tehnologija.

„Želim web sajt isključivo u Flashu, izgledaće super i na taj način ću privući posetioce.“

Adobe Flash ima odlične mogućnosti po pitanju animacija i efekata na web sajtu, ali nažalost, Google i ostali pretraživači još uvek nemaju dovoljno razvijene tehnike „čitanja“ ovakvih stranica, tako da će one teško (ili nikako) biti indeksirane, što će negativno uticati na posetu. Cilj svakog sajta je da privuče posetioce, zar ne?
Ukoliko insistirate na Flashu, odlučite se za kombinovanje tehnika – bar meniji i naslovi (head tagovi) treba da budu u HTML-u, a delovi koji poboljšavaju vizuelni utisak stranice neka budu u Flash-u.

„Ne želim da moj sajt ima validan kod, važniji mi je dobar web dizajn.“

Ova tvrdnja mogla je da bude tačna pre deset godina. Danas su mogućnosti CSS i DHTML tehnologija tako velike, da se skoro sve može postići na vizuelnom planu, a da pritom prati savremene standarde interneta.

„Web dizajner mi je uradio sajt pre 5 godina, zadovoljan sam i ne želim da ga menjam.“

Ovo je najveće zabluda koju možete imati! Internet je mesto koje se stalno menja, čitavi timovi rade na ažuriranju sajtova da bi poboljšali svoje pozicije, a vaš sajt se ne menja dugo vremena. Budite sigurni da će pozicije koje vaš sajt ima na Google-u sigurno početi da opadaju, jer pretraživači „vole“ sveže i ažurne informacije, i morate im to pružiti ako želite da ostanete u igri. Sve popularniji su tzv. dinamički sajtovi, odn. sajtovi rađeni u CMS sistemima, koji omogućavaju da sami svakodnevno ažurirate sadržaj, unosite najnovije vesti i aktuelne ponude, čime povećavate svoje šanse kod Google-a.

„Web dizajner me je besplatno prijavio kod svih pretraživača.“

Nema sumnje da je to i uradio. Ipak, ako je vašem sajtu potrebno „ručno“ prijavljivanje, verovatno sa njim nešto nije u redu. Možete prijaviti sajt kod pretraživača da biste ubrzali indeksiranje stranica, ali pretraživači bi trebalo sami da pronađu vaš sajt posle nekog vremena (2-4 nedelje najviše) ukoliko je pravilno postavljen.

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>