ANcom Blog

internet i web platforme

Kratkoročne SEO tehnike koje treba da izbegavate

Postoje tehnike optimizacije za pretraživače koje vas mogu dovesti u iskušenje da ih upotrebite, jer kratkoročno mogu imati povoljan efekat za vaš web sajt. Ipak, na duže staze, ove tehnike poznate su kao „Black Hat“ SEO i nikako nisu preporučljive jer podrazumavaju „varanje“ pretraživača. Svaka prevara kad tad dočeka svoju kaznu, tako da, ukoliko pokušavate da „prevarite“ Google, budite sigurni da ćete biti otkriveni pre ili kasnije, i vaš sajt će biti izbrisan iz svih rezultata pretrage, odn. penalizovan.
Koje su to tehnike koje treba da izbegavate?

Skriveni sadržaj

Ovakav sadržaj web spajderi mogu da pročitaju, ali obični posetioci sajta ga ne vide.
Evo nekih primera:

  • U slučaju kada je boja stranice u istoj boji kao i tekst na njoj – možete doći u iskušenje da napunite web stranu ključnim rečima i pojmovima na ovaj način kako biste postigli bolje rezultate u pretrazi, ali ovo na duže staze može rezultirati kažnjavanjem od strane Google-a.
  • Tekst sa CSS osobinom „display:none“ – sličan slučaj kao i malopre. Tekst postoji u kodu stranice, ali je pomoću fajla za dodeljivanje stilova (CSS fajl) određeno da se tekst ne vidi u prikazu strane.
  • Čitave stranice prilagođene za određene ključne reči, programirane tako da ih vide samo botovi, ali ne i pravi posetioci sajta – ovakva taktika može se pokazati veoma lošom za vaš web sajt.

Prepunjavanje ključnim rečima

Nepotrebno ponavljanje ključnih reči. Vaš sajt treba da sadrži onoliko ključnih reči koliko je to smisleno za pravog (ljudskog) posetioca sajta. Ukoliko preterate, ponavljanjem istih reči bespotrebno mnogo puta, i umetanjem istih ključnih pojmova u svaki naslov i podnaslov, vaš sajt će sigurno biti penalizovan.

Preterana razmena linkova sa drugim sajtovima

Tako je, Google može da vas penalizuje i ako razmenjujete suviše linkova sa drugim sajtovima koji rade isto to. Ovo je uobičajeno među blogerima, da jedni drugima linkuju sadržaje kako bi ostvarili veću popularnost, ali ako se u ovome pretera – Google vas može isključiti iz svojih rezultata pretrage. Zato pazite s kim i kako razmenjujete linkove.

Šta ako me Google penalizuje?

Ako vam se desi da vam sajt bude penalizovan od strane Google-a, možete putem elektronske pošte zatražiti od njih da ponovo preispitaju vaš sajt, a ukoliko ste koristili neke od zabranjenih SEO tehnika na sajtu, podrazumeva se da prethodno „popravite“ svoj sajt i umesto SEO trikova počnete da publikujete kvalitetan sadržaj.

Slični tekstovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>